نوار مغزی چیست
EEG یا نوار مغزی عبارات کوتاهی برای اشاره به الکتروانسفالوگرام هستند. این آزمایش به پزشکان اطلاعات مهمی در مورد مغز ارائه می دهد.
مانیتورینگ طولانیمدت آزمایشی مشابه است، با این تفاوت که در آن یک فیلم ضبطشده به پزشک اطلاعات بیشتری را درباره مغز ارائه می دهد. گاهی اوقات دوربین در سقف و گاهی اوقات روی دستگاه EEG قرار می گیرد.
یک تکنسین یا متخصص EEG در مورد روند گرفتن نوار مغزی یا انجام نظارت طولانی مدت و حسی که دارد با فرد صحبت خواهد کرد.
در نگاه اول نوار مغزی کودکان متمایزتر از بزرگسالان به نظر نمی رسد، اما همان تکنیک های مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل سیستماتیک نوار مغزی بزرگسالان را می توان پس از درک ساختار نوار مغزی برای کودکان، در مورد کودکان نیز به کار برد.
عوارض نوار مغز در کودکان
نوار مغز عوارض چندانی در مغز، اندام های داخلی یا سیستم های حیاتی بدن کودکان ندارد. تنها عیب این روش این است که بیمار باید مدتی بی حرکت بماند.
نوار مغزی مضر نیست. هیچ اشعه ایکس، تزریق یا خطر برق گرفتگی وجود ندارد. الکترودها فقط فعالیت مغز را ثبت می کنند.
برخی از کودکان از اینکه دستگاه افکار یا رویاهای آنها را بخواند، ترس دارند. به کودک خود اطمینان دهید که این اتفاق نمی افتد.
در طول روند آماده سازی، کودک چیزی جز لمس پوست سر و موهای خود احساس نخواهد کرد و این روش به هیچ وجه باعث آسیب نخواهد شد. آزمایش نوار مغز در کودکان عوارض جانبی ندارد.
توصیه به والدین
این نوع آزمایش ها برای تعیین وجود علائم تشنج یا مشکلات دیگر، الگوهای امواج مغزی را ثبت میکنند.
در طول تست نوار مغز طولانی مدت، جهت بررسی آنچه که قبل، حین و بعد از فعالیت غیر طبیعی امواج مغزی اتفاق می افتد، بیمار تحت نظر قرار می گیرد.
در برخی موارد برای نظارت طولانی مدت بیمار باید بستری شود.
توضیحات ارائه شده در این مقاله، به شما کمک می کند تا با فرزند خود در مورد این آزمایش صحبت کنید.
وقتی بچه ها بدانند چه چیزی در انتظارشان است، کمتر احساس اضطراب کرده و بیشتر همکاری می کنند. پس قبل و بعد از آزمایش با مشکل کمتری مواجه می شوند.
کودک باید چه چیزهایی را در مورد آزمایش بداند
این بستگی به سن کودک دارد. یک تا سه روز قبل از انجام آزمایش با کودکان نوپا و پیش دبستانی در مورد آن صحبت کنید.
به بچه های مدرسه ای یک هفته قبل در مورد قرار آزمایش اطلاع دهید. این مدت به آنها زمان کافی برای فکر کردن و سوال کردن می دهد.
به کودکان بگویید که در طول فرآیند آزمایش تنها نخواهند بود.
آماده شدن برای نوار مغزی
مزیت الکتروانسفالوگرافی در تشخیص مشکلات عملکردی سیستم عصبی مرکزی کودک این است که این روش اطلاعات بسیار زیادی را ارائه می دهد و آماده سازی برای آن به فرآیند پیچیده ای نیاز ندارد.
قبل از مراجعه به کلینیک، باید قوانین زیر را رعایت کنید:
- شب قبل از آزمایش نوار مغزی موهای فرزندتان را بشویید. موهای کودک باید تمیز و خشک باشد و هیچ چیزی مانند روغن، موس یا ژل برای موهای او استفاده نشود. اگر کودک شپش دارد باید یک وقت جدید برای انجام تست نوار مغز تنظیم کنید زیرا در این صورت نمی توان آزمایش را انجام داد.
- اگر کودک اخیراً به آبله مرغان مبتلا شده است، باید برای انجام EEG کاملا خوب شده باشد.
- در حالت ایده آل، کودک باید در حین ثبت امواج مغزی تقریباً بی حرکت بماند. تکنسین EEG در آرام کردن کودکان در تمام سنین مهارت دارد و با لوزامی مانند اسباب بازی و دی وی دی او را سرگرم و تشویق می کند. به بچه های کوچک تر، عروسک ها، بطری ها و سایر وسایل راحتی داده می شود، بنابراین به یاد داشته باشید که آنها را همراه خود بیاورید.
- اگر کودک نیازهای ویژه ای دارد یا احتمال می دهید نتواند برای گرفتن نوار مغزی همکاری کند، با متخصصان نوار مغزی در مورد نگرانی های خود و بهترین اقدامات ممکن صحبت کنید.
- 2-3 روز قبل از معاینه، یک بازی با کودک انجام دهید که در طی آن او باید کلاه مخصوصی را روی سرش بگذارد و در حالتی آرام به مدت 15 تا 30 دقیقه دراز بکشد. این کار او را از لحاظ روانی آماده می کند.
- پس از ورود به آزمایشگاه، گیره ها و کشش های مو، سایر وسایل ثابت کننده و زیور آلات را از موهای کودک جدا کنید.
- قبل از ورود به مطب برای انجام نوار مغزی، باید به کودک توضیح دهید که در مطب، پزشک او را معاینه می کند. حتما تأکید کنید که این کار کاملاً بدون درد و شبیه بازی 2 روز پیش است.
در چه مواردی نوار مغزی برای کودکان تجویز می شود
نوار مغزی برای کودکان دارای علائم اختلال در عملکرد مغز تجویز می شود. این روش تشخیصی به منظور شناسایی مناطقی از سیستم عصبی مرکزی که عملکرد طبیعی دارند و برجسته کردن کانون های آسیب استفاده می شود.
الکتروانسفالوگرافی برای موارد زیر تجویز می شود:
- حملات صرع
- گرفتگی ناگهانی اندام های تحتانی و بافت های عضلانی سایر قسمت های بدن
- احتمال وجود تومورهای سرطانی و خوش خیم مغزی
- سرگیجه
- از دست دادن مکرر هوشیاری یا سبکی سر
- اختلالات گردش خون در بافت های مغز
- وضعیت روانی-عاطفی ناپایدار کودک، همراه با عصبانیت یا گریه مداوم
- احتمال ابتلا به آنسفالوپاتی
- سندرم دیستونی اتونومیک اکتسابی یا مادرزادی
- فلج مغزی
- خسته شدن سریع
- اختلال در هماهنگی حرکات
- اوتیسم
- اختلالات روانی (مخصوصاً اگر سابقه این نوع بیماری ها در بستگان خونی وجود داشته باشد و اختلال منشأ ارثی داشته باشد)
- صدمه مغزی
- عصبانیت های غیر منطقی
- افت فشار خون
- بی خوابی و اختلالات خواب
- ضربه به جمجمه در گذشته
- راه رفتن در خواب
- حملات سردرد شدید
برای ارزیابی وضعیت فیزیولوژیکی قشر مغز، می توان الکتروانسفالوگرافی را در 12 ماه اول زندگی کودک انجام داد. برای مثال، اگر پس از معاینه اولیه نوزاد، پزشک احتمال عقب ماندگی جسمی یا روانی-عاطفی نوزاد را بدهد.
نوار مغز برای کودکان بالای یک سال مبتلا به بیش فعالی، مشکلات گفتاری آشکار، مشکلات یادگیری و مشکلات حافظه، انجام می شود.